torsdag 8. mai 2014


Råd om eldrebølgen

Glem den, eller bedre; utnytt energien i den.  Jeg har akkurat blitt 60.  Og oppdaget da jeg så en annonse i ei lokalavis, til min forferdelse, at jeg dermed var kvalifisert til å gå inn på ei familiemesse for halv pris.  Sånt er ikke bare tull, det er å gjøre eldre til en slags pariaklasse som andre må legge til rette for og ha spesiell omsorg for.

Energien i denne eldrebølgen kan sikkert velte velferdsmodeller som skriver seg fra tenkningen på 60-tallet.  Men alternativt kan energien i denne bølgen være med på å utvikle nye bærekraftige modeller eller nye tradisjoner for de neste tiårene.

Vi er både individualister og vi er kollektivister.  Vi vokste opp med kollektive løsninger som sitter i ryggmargen.  Vi har en kollektiv refleks som gir oss signaler om å stille opp for hverandre.  Samtidig har vi blitt sosialisert som voksne inn i mer individualistisk tenkning hvor idealet har blitt å realisere seg selv, spørre hva vi får igjen for det og bruke ressursene på oss selv.

Så muligheten ligger i å trigge refleksen som ber oss om å stille opp, samtidig som vi ordner opp for oss selv.  Vi har for eksempel råd til å betale inngangen til konserter og familiemesser og vi har (som gruppe) ressurser som kan utnyttes sikkert til lagt opp i 80-årene.

Jeg tror nemlig at måten vi tenker om et fenomen på er bestemmende for hvordan vi forholder oss til det samme fenomenet og for hvordan fenomenet rent faktisk framstår. Når alle snakker om eldrebølgen som kommer skyllende inn over samfunnet og som krever flere pleieressurser, flere medisiner og mer omsorg, er det stor sannsynlighet for at det er akkurat slik det blir.  Om man endrer språkbruken til å snakke om alle ekstra ressursene som kan utnyttes når vi lever lenger, har bedre råd og bedre helse, trenger vi muligens ikke så mange flere sykepleiere og ikke så mange flere tilrettelagte boliger.

Snart skal vi som er i 60-årene pensjoneres.  Vi pensjoneres fra våre jobber, vi pensjoneres ikke fra vårt samfunnsansvar.  Ikke snakk som om samfunnet skal ta vare på oss, snakk om hvordan samfunnet skal kunne utnytte den store eldrebølgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar